IPM Chendering Terengganu
Assalamualaikum w.b.t
hello rakan-rakan
Kali ini saya akan sharekan pengalaman saya berkursus di Chendering yang terletak di Terengganu.
mengambil masa hampir 10 jam berjalanan dari Tanjong Malim ke Kuala Terengganu (transit KL dan Kuantan) memang agak membosankan, kematu punggung broooo~~~tetapi amat berbaloi kerana ianya merupakan pengalaman yang cukup baru dan bermakna (tp kalau tiap-tiap bulan or minggu camni naik jemu jugak wooo)
Kursus ini bernama Inovasi Produk Otoshimi dan Surimi
yeah,,the words is in Japanese..well the truth is our 1st department of fishery was founded (like $$ and the knowledge stuff) by Japan
Kursus ini bernama Inovasi Produk Otoshimi dan Surimi
yeah,,the words is in Japanese..well the truth is our 1st department of fishery was founded (like $$ and the knowledge stuff) by Japan
Kursus 5 hari 4 malam yang dianjurkan Kementerian Agrikultur ini dilengkapi dengan tempat penginapan dan makanan percuma! Ilmu + kelas teori dan amali juga! (Malaysian like free stuff maaaa)
kursus ini mengajar kami cara memasak...sungguh...cara memasak semua benda yang ada kaitan dengan ikan..u know..macam fish cake, fish ball, fish fillet, and many more! and sedap! nak resepi? heheh..
its a secret i never tell.. kik kik kik
kursus ini mengajar kami cara memasak...sungguh...cara memasak semua benda yang ada kaitan dengan ikan..u know..macam fish cake, fish ball, fish fillet, and many more! and sedap! nak resepi? heheh..
its a secret i never tell.. kik kik kik
ok..enjoy the pic first..
ini dah tahap packaging.. |
Kehidupan tanpa ikan adalah kehidupan yang menakutkan. cuba anda bayangkan tiadanya fish ball dalam mee goreng, tiadanya fish cake dalam mee kari, ataupu tiadanya terjual keropok lekor di pasar malam.. oh! sudah tentu Malaysia dan dunia punah durjana..
ingat kawan-kawan, ikan adalah sumber protein paling baik berbanding haiwan daratan.
makan ikan, jadi ikan!
ikan kekek mak iloi-iloi, ikan gelama mak ilai-ilai,
![]() |
produk ikan!! |
ada perasan hebat yang berbunga-bunga di dalam hati tatkala mencurah tepung ke dalam surimi |
Otoshimi bermaksud isi ikan (xde tulang n kepala) manakala Surimi bermaksud Isi ikan yang telah diproses dan diletakkan bahan-bahan lain seperti PP (poly phosphate) yang bertujuan mengekalkan tahap kelembapan ikan tersebut)
Kami berjaya menjadi pekerja kilang yang berdedikasi selama 5 hari! dear cikgu-cikgu n rakan-rakan!
i miss u!
later i update pasal Terengganu yang hebat ni~~ about pasar payang, masjid kristal n many more! yeah bebeh!
info of the day
::ikan tilapia juga adalah ikan yang berprotein tinggi so, amat sesuai dijadikan surimi atau otoshimi::cuma untuk hilangkan hanyir ikan sungai kita boleh rendam dengan asam keping or asam gelugor dulu, asalkan bukan asam boi~~:: heheh::
saya HEBAT
SAYa Bakal BERJAYA
Pray for ME and MalAYSIA
Ulasan
Catat Ulasan